Mountainbike en het ontstaan

De mountainbike ook wel de terreinfiets genoemd is een fiets welke ontwikkeld is voor alle terreinen (all terrain bicycle). Deze terreinfiets is gemaakt om off road te rijden zoals onverharde wegen, paden en bossen. De mountainbike kan deze terreinen goed aan door de brede banden en het hoge profiel wat ze op de band hebben zitten. Door het ruige terrein, veelal bossen en heide hebben de armen en rug het zwaar te verduren. Om de belasting op de armen en rug te verminderen begonnen er in de jaren 90 steeds meer fietsen met vering op te duiken. De fiets kan voorvering hebben en achtervering hebben. De voorvering zorgt voor meer stabiliteit tijdens het fietsen. De achtervering veroorzaakt een deel kracht verlies door het buigen van het frame, deze achtervering ontziet wel de rug van de nodige trillingen.

De geschiedenis van de mountainbike

Mountainbiken is ontstaan in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw in Californië. De mountainbike was toen nog niet voor handen. Mensen die met een fiets de bossen in gingen hadden deze zelf in elkaar gezet. In de eind jaren 70 begin jaren 80 is de mountainbike pas omarmd door de machinale fiets producenten. Deze productie zorgde ervoor dat de mountainbikes een stuk lichter waren dan hun voorgangers veelal door het gebruik van lichtgewichtsmaterialen. De eerste modellen waren eigenlijk gewoon straatfietsen met bredere framen en banden. Het stuur was lichtjes gebogen zoals in die tijd bij een racefiets.

De toekomst van de mountainbike

De mountainbike heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. De mountainbike is een goed alternatief als wielrenners in de winter niet buiten rijden, dan kunnen deze door blijven trainen in de bossen op een mountainbike. Daarnaast is het buiten bewegen steeds populairder aan het worden door ons steeds druk wordende leven.
De mountainbike zal in de komende jaren een groei kennen in beoefenaars echter zal de gemiddelde mountainbiker minder fanatiek worden.
Hierdoor zal ook de verkoop van fietsen met achtervering toenemen.

 

 

admin